Kruche różyczki z farszem grzybowym z kapustą

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zamiast tarty serwuję kruche różyczki z wigilijnym farszem. Szybko się je przygotowuje a i wyglądają dekoracyjnie. Super dodatek do czerwonego barszczu. By podkreślić smak można posypać wierzch ziarnami kminku.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 50 sztuk:
    Ciasto:
    40 dag mąki
    4 duże żółtka
    25 dag masła
    Sól do smaku
    Białko
    Farsz:
    3 łyżki ugotowanych i zmielonych grzybów
    1 kopiasta łyżka posiekanej drobno ugotowanej kapusty
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Przekąski

Kruche różyczki z farszem grzybowym z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól do smaku, masło, żółtka, zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na cienki placek o grubości 2-3 mm. Literatką wykroić kółka.
    Składniki farszu wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
    5 kółek ułożyć w rzędzie tak by zachodziły lekko na siebie. Połączenia posmarować białkiem. Przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć farsz. Zwinąć tworząc różę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozchylić lekko płatki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 175 stopni około 20 minut na złoty kolor.

Porady

1. wierzch ciastek mozna posypac sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować