Kruche różyczki

4.5 (172 ocen)

  • 20 min

Przepis znalazłam na internecie. Wbrew pozorom bardzo łatwy w wykonaniu, a efekt niesamowity.

  • 20 min

Składniki:

  • 200 g zimnego masła,
    2,5 szklanki mąki (ja użyłam pszennej),
    3/4 szklanki cukru pudru,
    3 żółtka,
    szczypta soli
    marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche różyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z solą posiekać z masłem. Dodać cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę (jeżeli nie będzie się sklejać, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.
  • Kruche różyczki 2. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko. Wykrawać krążki jednakowej wielkości (ja użyłam do tego większego kieliszka). Po cztery krążki układać tak, aby zachodziły na siebie mniej więcej w połowie( końcówki posmarować białkiem, żeby się nie odkleiły), nałożyć 2 paski marmolady, po czym całość zwinąć w rulon ( od lewej do prawej). Rulon przekroić w połowie, uzyskując w ten sposób dwie różyczki.
  • Kruche różyczki 3. Każdej różyczce rozchylić lekko płatki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15-20 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach.
  • Kruche różyczki 4. Upieczone ciastka możemy posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować