Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczne, letnie ciasto, kruchutkie z delikatną pianką. Po prostu rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    * 2,5 szkl mąki
    * 250g zimnego masła
    * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    * 3 łyżki cukru pudru
    * 5 żółtek

    Składniki na budyniową piankę:
    * 5 białek
    * 1 szkl drobnego cukru do wypieków
    * 2 budynie waniliowe (bez cukru)
    * 1/2 szkl oleju

    Dodatkowo:
    * ok. 500g malin lub czerwonej porzeczki
    * cukier puder do posypania po upieczeniu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kolkv6 1. Kroimy zimne masło w kostkę, mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na 2 nierówne części, zwijamy osobno w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Spód tortownicy (śr. 30cm) lub prostokątnej formy (20 cm na 33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie przyklepujemy palcami. Podpiekamy ok 20 min w temp. 180 st. C.
  • image-03nb4j1 2. Następnie ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier - cały czas ubijamy. Na końcu wsypujemy budynie w proszku. Cały czas ubijamy, aż cukier i budynie się rozpuszczą. Powoli wlewamy olej, mieszamy aż do wymieszania się składników. Budyniową piankę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy szpatułką.
  • image-0602rvk 3. Układamy owoce i lekko wpychamy je w piankę. Ważne, żeby owoce były słodko-kwaśne lub kwaśne, dlatego najlepsze są maliny lub czerwona porzeczka.
  • image-0aoterk 4. Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 180 st. C. przez około 35 - 40 minut. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Porady

Po wypróbowaniu różnych opcji z owocami, muszę stwierdzić że jednak najlepiej to ciasto smakuje z malinami :) pozostałe owoce też dobrze pasują, ale to "niebo w gębie" dają maliny :) Budyniową piankę najczęściej robię z 1,5 porcji podanych składników (na prostokątną blaszkę).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować