Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką. Pyszne i kruche ciasto polecam na deser lub podwieczorek.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    2 szklanki mąki
    4 żółtka
    200 gram masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka jogurtu
    mąka do podsypania
    Na piankę :
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    2 budynie waniliowe ( na 0,5 l )
    Ponadto :
    5 brzoskwiń
    tłuszcz do tortownicy
    bułka tarta do tortownicy
    tortownica o średnicy 24 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery Jajko

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka oraz pokrojone masło, jogurt i mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnice i zagniatamy. Formujemy kulę i dzielimy na 2 nierówne części. Przekładamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
    W międzyczasie obieramy ze skórki brzoskwinie i kroimy w kostkę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

    Większą część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy tortownicę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopni przez około 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
    Białka ubijamy na sztywno pianę i wsypujemy cukier razem przez chwilę ubijamy i dosypujemy budynie w proszku. Mieszamy aż składniki się połączą.
    Piankę wykładamy na podopieczny spód i układamy pokrojone brzoskwinie. Na wierzch ścieramy resztę ciasta na tarce o dużych oczkach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować