Ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 na posypkę a resztę zagnieść. Tą większą częścią, wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w 175* około 15 minut. Odstawić do wystudzenia.
2.owoce- Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę i rozrzucić na podpieczonym cieście.
3.beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Następnie dodać przesiane budynie, zmiksować na niższych obrotach miksera. Na koniec dolewać olej i miksować ale nie długo. Wyłożyć ubitą pianę na brzoskwinie i wyrównać. Posypać pozostawioną kruszonką.
4.Piec w 175* ok. 1 godz. Jak ciasto mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze