Ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

5 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche z owocami, bezą i kruszonką. Stary przepis, lecz trochę zmodyfikowany, na większą blachę.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    -9 żółtek
    -150 g. cukru
    -300 g. masła
    -600 g. mąki
    -3,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    OWOCE:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie (850g)

    PIANKA BUDYNIOWA:
    - 9 białek
    - szczypta soli
    - 200 g. cukru
    - 2 budynie waniliowe
    - 100 ml. oleju

    DO OPRUSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto  z brzoskwiniami i budyniową pianką 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 na posypkę a resztę zagnieść. Tą większą częścią, wylepić blachę ( 30x40 ) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec na złoty kolor w 175* około 15 minut. Odstawić do wystudzenia.
  • Ciasto  z brzoskwiniami i budyniową pianką 2. owoce- Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę i rozrzucić na podpieczonym cieście.
  • Ciasto  z brzoskwiniami i budyniową pianką 3. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Następnie dodać przesiane budynie, zmiksować na niższych obrotach miksera. Na koniec dolewać olej i miksować ale nie długo. Wyłożyć ubitą pianę na brzoskwinie i wyrównać. Posypać pozostawioną kruszonką.
  • Ciasto  z brzoskwiniami i budyniową pianką 4. Piec w 175* ok. 1 godz. Jak ciasto mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować