Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami

  • wyświetlono: 1173 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

szybkie, proste i mega smaczne ciasto z lekką pianka i brzoskwiniami z puszki

wwwilovebakepl
  • 120min

Składniki

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

2,5 szklanki maki tortowej
250 g masła lub margaryny, zimnej
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

7 białek
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju

DODATKOWO:

500 g brzoskwiń z puszki lub dowolnych owoców

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami

  • 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, żółtka oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Wszystko razem siekamy np. nożem, widelcem, siekaczką do ciasta kruchego lub wkładamy do malaksera. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Jeśli jest za suche należy dodać 1-2 łyżki śmietany. Następnie bardzo szybko dłońmi wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz. Ciasto powinno być mocno zamrożone. Formę o wym. około 23 x 30 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost do formy. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 190 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.

    Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Na średnich obrotach miksujemy, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Cały czas miksując przesiewamy do masy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy przez około 2-3 min. Następnie dodajemy powoli olej. Wykładamy na ostudzone ciasto. Brzoskwinie kroimy na kawałeczki i układamy na piance. Pozostałą część zamrożonego ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40 min, aż wierzch będzie zarumieniony. Źródło przepisu: www.ilovebake.pl

Porady

http://ilovebake.pl/2015/04/10/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka-i-brzoskwiniami-przepis/

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadCiastoDeserbudyńbrzoskwiniebiałkapiankaowocekruchemasło

Komentarze

Podobne przepisy

kruche z pianką

Dodane przez: lucyna19

Kruche ciasto z pianką śmietankową i owocami

Ciasto zaskakuje swoim smakiem.Pianka...

Sernik z brzoskwiniami i pianką

Dodane przez: RedakcjaPP

Sernik z brzoskwiniami i pianką

Sernik jest puszysty, delikatny...

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Ciasto bardzo popularne,można znaleźć...

Sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką

Moja rodzina uwielbia serniki,ten...

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

Kruche ciasto wypełnione delikatną,...

Kruche z brzoskwinią

Dodane przez: 2milutka

Kruche z brzoskwiniami i budyniem

Aksamitne kruche ciasto połączone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE