Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dziś nowość którą wymyśliłam kiedy patrzyłam na owoce znajdujące się w misce. Mój wzrok zatrzymał się na brzoskwiniach które po paru dniach leżenia w domu zmiękły więc postanowiłam je przerobić na dżem brzoskwiniowy który wykorzystałam do ciasta kruchego. Rewelacja mówię wam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    mąką pszenna typ 450 500 g

    żółtka 5 szt

    masło 250 g

    cukier 100 g

    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Dżem brzoskwiniowy:

    świeże brzoskwinie 1 kg

    cukier brzozowy 800 g

    sok z jednej cytryny

    Beza:

    białka 5 szt

    cukier 150 g
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą 1. Wsypujemy mąkę do misy z proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw). Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier.
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą 2. Wyrabiamy ciasto kruche.Ciasto dzielimy 1/5 ciasta francuskiego trafia do zamrażalnika na około 40 minut.
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą 3. 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie)
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą 4. Brzoskwinie myjemy pod woda ,obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej dżem).
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą 5. Owoce,cukier i sok z cytryny wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy na dużym ogniu, a pojawiająca się pianę usuwamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy czekamy do momentu gdzie zostanie nam około połowę i zgęstnieje. Kiedy ostygnie będzie idealny do ciasta kruchego.
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą 6. Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie.
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą 7. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy.
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą 8. Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę. Wkładamy do pieca i pieczemy 50 minut w 170 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować