Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

  • wyświetlono: 1760 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dziś nowość którą wymyśliłam kiedy patrzyłam na owoce znajdujące się w misce. Mój wzrok zatrzymał się na brzoskwiniach które po paru dniach leżenia w domu zmiękły więc postanowiłam je przerobić na dżem brzoskwiniowy który wykorzystałam do ciasta kruchego. Rewelacja mówię wam.

JoannaG
  • 15 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto kruche:

mąką pszenna typ 450 500 g

żółtka 5 szt

masło 250 g

cukier 100 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dżem brzoskwiniowy:

świeże brzoskwinie 1 kg

cukier brzozowy 800 g

sok z jednej cytryny

Beza:

białka 5 szt

cukier 150 g

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą1. Wsypujemy mąkę do misy z proszkiem do pieczenia( przesiałam ją najpierw). Dodajemy żółtka o temp pokojowej,miękkie masło,cukier.
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą2. Wyrabiamy ciasto kruche.Ciasto dzielimy 1/5 ciasta francuskiego trafia do zamrażalnika na około 40 minut.
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą3. 1/3 ciasta idzie na spód formy tortowej wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą( wkładamy do lodówki niech się chłodzi w formie sobie)
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą4. Brzoskwinie myjemy pod woda ,obieramy wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki ( jak widać jest dojrzała, tym lepiej dla nas, będzie szybciej dżem).
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą5. Owoce,cukier i sok z cytryny wkładamy do garnka o grubym dnie. Gotujemy na dużym ogniu, a pojawiająca się pianę usuwamy. Zmniejszamy ogień i mieszamy czekamy do momentu gdzie zostanie nam około połowę i zgęstnieje. Kiedy ostygnie będzie idealny do ciasta kruchego.
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą6. Ciepły jeszcze dżem wykładamy na ciasto kruche i rozprowadzamy go równomiernie.
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą7. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na dżem brzoskwiniowy.
  • Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą8. Wyjmujemy zamrożone ciasto kruche i ścieramy na tarce i kładziemy na nasza bezę. Wkładamy do pieca i pieczemy 50 minut w 170 stopniach

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kruche ciastobrzoskwiniedżem brzoskwiniowy

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO KRUCHE Z WIŚNIAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto kruche z wiśniami, bezą i kruszonką

Ciasto kruche z masą kisielową...

kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Dodane przez: elka72

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Ciasto o kruchym spodzie i bardzo...

image-244klkk

Dodane przez: Aniaaa1

Kruche ciasto z jagodami i bezą

Ciasto bezowe z jagodami jest szczególnym...

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

Dodane przez: Kasia_S

Ciasto kruche z jabłkami i bezą

robi je się szybko i jest bardzo...

image-05sdb4b

Dodane przez: Mniam1

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym...

image-0m5w1c4

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z wiśniami i bezą

Smaczne, proste ciasto z wiśniami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE