Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą

4.51 (176 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Znika tak szybko jak się je robi

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 250g margaryny
    - 1 łyżka smalcu
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 6 żółtek
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    - budyń śmietankowy/waniliowy
    - brzoskwinie z puszki

    Beza:
    - 6 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Beza

Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30min. W tym czasie brzoskwinie pokroić w półplasterki.
  • 2. Beza: Ubić białka dodając małymi porcjami cukier. Po każdej porcji cukru ubijać 30-40 sekund. Na koniec ubijać jeszcze 5 minut. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i ubijać jeszcze 1 minutę.
  • 3. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę (30x30cm) i posypać budyniem. Rozłożyć na nim pokrojone brzoskwinie. Na brzoskwiniach rozłożyć ubite białka. Resztę ciasto pokruszyć na wierzch. Piec ok. 40min w temp. 180°C.

Porady

Ciasto świetnie nadaje się pod różne owoce. Zamiast brzoskwiń można użyć np. jabłek posypanych rodzynkami i cynamonem. Można również pominąć bezę, wtedy ciasto jest prostsze, a równie smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować