Kruche ciasto z borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne, kruche ciasto o smaku waniliowym połączone z borówkami to doskonały pomysł na słodki i sezonowy deser.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500g mąki pszennej
    250g masła extra
    1 jajko
    3 żółtka
    180g cukru pudru
    12g cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    olej do wysmarowania formy

    Dodatkowo:
    800g świeżej borówki amerykańskiej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
  • 2. Ciasto:
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, jajko, żółtka, cukry, kwaśną śmietanę i pokrojone na kawałki masło. Całość zagnieść rękoma lub mikserem na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3, zrobić z nich kule, mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny, a większą wykleić dno formy o wymiarach 35x24cm i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 3. Po tym czasie na cieście ułożyć borówki, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą kulę ciasta.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50-55 minut. Po tym czasie ciasto pozostawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować