Kruche ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borówki umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
2.Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, jajko, żółtka, cukry, kwaśną śmietanę i pokrojone na kawałki masło. Całość zagnieść rękoma lub mikserem na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3, zrobić z nich kule, mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny, a większą wykleić dno formy o wymiarach 35x24cm i wstawić do lodówki na 2 godziny.
3.Po tym czasie na cieście ułożyć borówki, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą kulę ciasta.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50-55 minut. Po tym czasie ciasto pozostawić do wystudzenia.
Komentarze