Kruche ciasto z pianką i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.
Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. Czasami uciekam się do szybszej metody chłodzenia w zamrażalniku. Wolę jak druga część ciasta jest sztywniejsza, to lepiej się ją ściera na tarce.
Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21x24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodałam cukier i kolejno cukier wanilinowy, dwa budynie i na koniec pół szklanki oleju. Dokładnie zmiksowałam.
Wylałam na podpieczony jeszcze ciepły spód.
Na masę wyłożyłam borówki i na to starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.
Kiedy ciasto już się upiekło i wystygło oprószyłam cukrem pudrem.
Porady
* można dodać nie tylko borówki, ale chociażby maliny czy porzeczki
Komentarze