Domowe, kruche ciasto z delikatnym budyniem, świeżymi, soczystymi borówkami to doskonała propozycja na smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Krucha tarta budyniowa ze świeżymi borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła
o średnicy około 35-40cm.
2.Budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń i dodać żółtka, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko.
3.Ugotowany budyń lekko przestudzić i wyłożyć na środek ciasta, następnie na budyń wyłożyć borówki, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem trzcinowym.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut.
Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze