Królik w musztardzie

4.48 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W przygotowanie posiłków wkładam wiele serca, może dlatego moja kuchnia tak smakuje rodzinie.W Wielkanoc na naszym stole pojawi się królik.

Składniki:

  • ● tuszka królika
    ● 4 łyżki ostrej musztardy
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Królik w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika myjemy, oczyszczamy
    z błon i dzielimy na porcje.
    Mieszając, do musztardy wlewamy
    oliwę. Doprawiamy do
    smaku solą i pieprzem. Mięso
    smarujemy marynatą i odstawiamy
    do przemacerowania.
  • Królik w musztardzie 2. Piekarnik rozgrzewamy do
    temp. 200 °C. Porcje królika
    wkładamy do brytfanny lub
    naczynia żaroodpornego, przykrywamy
    folią aluminiową lub
    pokrywką. Naczynie wkładamy
    do piekarnika. Po 15 minutach
    wlewamy szklankę wody.
    Pieczemy do miękkości, co
    jakiś czas podlewając wodą.
  • 3. W czasie pieczenia mięso
    polewamy wytworzonym sosem.
    Miękkiego królika wyjmujemy,
    odstawiamy w ciepłe
    miejsce. Do sosu wlewamy
    wino i śmietanę. Mieszając,
    podgrzewamy, ale nie gotujemy.
    Sos doprawiamy solą
    i pieprzem. Polewamy mięso.

Porady

● Aby wzmocnić ostry smak potrawy, do marynaty możemy dodać 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. ● Królik będzie bardziej kruchy, jeśli skropimy go lekko octem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować