Królik w czerwonym winie i musztardzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed duszeniem uda z królika należy dokładnie umyć , osuszyć i nasolić. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy zgnieciony czosnek. Następnie przysmażamy udka z dwóch stron po 5-7 minut aż się porządnie zrumienią. Dodajemy pokrojoną cebulkę i marchew. Przyprawiamy, kurkumą, imbirem i majerankiem. Dolewamy wino i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gdy wina będzie już mniej dodajemy 3 łyżki musztardy bezpośrednio na królika posiekaną natkę i posiekany liść selera. Dusimy do miękkości i aż powstanie gęsty sos.
Porady
Królik sam w sobie jest tak dobry ,że nie potrzeba już sałatek, wystarczą gotowane na parze warzywa lub warzywa z dodatkiem masła.
Komentarze