krokiety z grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne naleśnikowe ciasto z ziołową nutką, wyrazisty farsz grzybowy i dopełniająca to wszystko chrupiąca panierka serowa.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    2-3 jajka
    2 czubate szklanki mąki
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    3 łyżki oliwy z tymiankiem

    farsz:
    1 kg grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
    masło
    cebula
    czosnek
    sól morska
    pieprz ziołowy
    chili
    gałka muszkatołowa
    pieprz czarny

    panierka: bułka tarta z parmezanem
    jajko roztrzepane z suszonym zmielonym czosnkiem niedźwiedzim
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy patelnię, mieszamy ciasto wlewamy za pomocą chochelki porcję, a kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
  • 2. Grzyby dusimy na maśle z cebulą i czosnkiem, odparowujemy. Po uduszeniu mielimy na maszynce i doprawiamy przyprawami do smaku.
  • 3. Farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Panierujemy i smażymy na rumiano podajemy z sosem sojowym i czerwonym barszczem.

Porady

Dodatek oleju lub oliwy do ciasta powoduje, że nie musimy zbyt mocno natłuszczać patelni. Proporcje w dużej mierze zależą od kleistości mąki, jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy mąki, gęste dolewamy wody lub mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować