Krokiety z kapustą i grzybami

4.99 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem,u mnie obowiązkowe danie na świątecznym stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto naleśnikowe:
    500 ml mleka
    1/2 szklanki wody
    400 g maki pszennej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    na nadzienie
    500 g kiszonej kapusty
    300 g świeżych lub mrożonych grzybów
    2 cebule
    sól
    pieprz
    dodatkowo:
    2 jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zmiksować i usmażyć naleśniki.
  • 2. Kapustę drobno posiekać,ugotować i dobrze odcisnąć.
    Grzyby oczyścić drobno pokroić.
    Na dużej patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w drobna kostkę cebulę i zeszklić,dodać pokrojone grzyby i smażyć do miękkości.
    Następnie dodać ugotowaną i odciśniętą kapustę ,doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić jeszcze około 5 minut,przestudzić.
  • 3. Na każdy naleśnik nakładać nadzienie,zwijać w rulon i najpierw panierować w rozbełtanych jajkach następnie w bułce tartej,smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować