Ekspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą

4.46 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 7 osób

Pyszne krokiety, które przygotujemy w ekspresowym tempie! Świetne zarówno na obiad jak i na przystawkę.

  • 25 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • chleb tostowy 10 kromek,
    farsz:
    pieczarki 350 g,
    cebula 1 szt,
    mozzarella 100 g,
    zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
    sol i pieprz do smaku,
    dodatkowo:
    jajko 1 szt,
    bułka tarta do obtoczenia,
    papryka słodka mielona pół łyżeczki,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.46 (182 ocen)

Zobacz również:

Chleb Dania główne Krokiety Tosty Ser

Ekspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, (nie obieramy), ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebulki. Dodajemy zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę.
    Z chleba tostowego odkrawamy skórki i wałkujemy na cienki płat.
    Mozzarelle kroimy w paski.
    Na chleb nakładamy farsz pieczarkowy i jeden pasek sera. Zwijamy w rulon.
    Do roztrzepanego jajka dodajemy paprykę w proszku i mieszamy.
    Krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, następnie odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pieczarki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować