Krewetki i kalmary duszone w mleczku kokosowym z porem i pędami bambusa

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam krewetki w każdej postaci. Ostatnio połączyłam je z kalmarami, porem i pędami bambusa, dodałam mleczko kokosowe i wyszło przepysznie. Z pewnością będzie to jeden z ulubionych, wymyślonych przeze mnie przepis, do którego będę wracała dość często. Spróbujcie :)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 500g dużych krewetek
    – 250g kalmarów (krojone w pierścienie)
    – 1 por (250g po obraniu)
    – 1 słoik pędów bambusa w plastrach
    – 1 puszka mleczka kokosowego
    – 2 łyżki masła klarowanego
    – kurkuma, imbir, czosnek, sól, papryka ostra, papryka słodka wędzona wg smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki i kalmary duszone w mleczku kokosowym z porem i pędami bambusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki oczyścić, opłukać, kalmary opłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć por do miękkości, dodać kalmary, pędy bambusa (bez płynu) i mleczko kokosowe i dusić przez około 5 minut. Następnie dodać krewetki, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez około 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając delikatnie. Kiedy krewetki zmienią kolor na różowy, zdjąć potrawę z palnika i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalmary Krewetki Owoce Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować