Kurczak po chińsku z pędami bambusa

4.47 (188 ocen)

Do dania użyłam mięsa z udek kurczaka ponieważ jest bardziej soczyste niż pierś. Polecam osobom lubiącym kuchnię chińską.

Składniki:

  • 800g mięsa z udek kurczaka,
    220g pieczarek,
    2 cm korzeń imbiru,
    3 ząbki czosnku,
    5 łyżek sosu sojowego,
    4 łyżki sosu słodko-pikantnego,
    1 mała czerwona papryka,
    1 mała żółta papryka,
    2 cebule,
    1 słoik pędów bambusa,
    pieprz,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po chińsku z pędami bambusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak po chińsku 1.
    Imbir ścieramy na tarce na małych oczkach. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Do mięsa dodajemy połowę sosu sojowego, połowę sosu chili, starty imbir i posiekany czosnek, mieszamy. Mięso marynujemy około 1 godziny w lodówce, najlepiej jednak zostawić mięso na całą noc, będzie wówczas bardziej aromatyczne.
    .
  • Kurczak po chińsku z pędami bambusa 2. Cebulę kroimy w piórka. Bambusa wykładamy na sitko, przepłukujemy wodą i odsączamy. Papryki kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki (większe w półplasterki)
  • Kurczak po chinsku 3. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka na złoto. Dodajemy cebulę, smażymy 2 minuty. Dodajemy papryki i pędy bambusa, smażymy kolejne 2 minuty.
  • Kurczak po chińsku 4. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy całość do miękkości warzyw kilka minut. W między czasie dodajemy resztę sosu sojowego i sosu słodko-pikantnego. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem.
    Podajemy z ryżem. Danie można odgrzać.
    Smacznego ;)

Porady

Kupiłam od razu mięso z udek bez kości, możecie kupić udka z kurczaka i oskubać je z mięsa. Mięso kroimy w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bambus Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować