Filet w mleczku kokosowym z pędami bambusa i papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Danie przygotowuje się błyskawicznie, a jest tak pyszne, że jeszcze szybciej znika. Nutka orientu na talerzu.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,5 kg filetu z piersi kurczaka
    -400 g mleczka kokosowego
    -150 g odsączonych z zalewy pędów bambusa
    -1 duża papryka czerwona
    -2 łyżki ziół tajskich
    -2 łyżki curry
    -2 łyżki słodkiego sosu chilli
    -1/4 łyżeczki soli
    -pieprz kolorowy świeżo zmielony
    -olej sezamowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Dania mięsne

Filet w mleczku kokosowym z pędami bambusa i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Filet oczyszczamy dokładnie z błonek, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w spore paseczki i obsypujemy ziołami tajskimi, jedną łyżką curry oraz solą. Obtaczamy. Olej sezamowy rozgrzewamy w wok-u na dużym ogniu. Wrzucamy kurczaka i smażymy pięć minut mieszając od czasu do czasu.
  • 2 2. Dodajemy obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kosteczkę paprykę, przesmażamy dwie minuty.
  • 3 3. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pędy bambusa, łyżkę curry oraz słodki sos chilli. Dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą według uznania. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować