Te pierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A to dlatego, że w tym dniu miały gospodynie więcej czasu.
2 godz.
Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki pszennej,
200 g masła,
1 łyżeczka soli,
2 żółtka,
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany,
30 g świeżych drożdży,
3 łyżki mleka,
1 łyżeczka cukru
Na farsz:
1,5 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy,
1 cebula,
2 duże ziemniaki,
2 jajka,
1 duża cebula,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz,
odrobina przyprawy uniwersalnej
Kresowe drożdżowe pierożki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę oczyścić i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle.
Obrane ziemniaki i jajka oraz osączoną soczewicę zemleć. Dodać podsmażoną cebulę i przyprawy. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać.
2.Przygotować ciasto. Drożdże rozetrzeć z cukrem i lekko ogrzanym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą, wlać drożdże gdy tylko "ruszą". Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
4.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierogi i posmarować je roztrzepanym jajkiem (ja dodatkowo jedną partię oprószyłam siemieniem lnianym).
Piec około 20 minut - aż się ładnie zrumienią.
Komentarze