Pierożki drożdżowe nadziane

  • wyświetlono: 16501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 1

Pierożki doskonale smakują na ciepło i zimno. Można je podawać z sosem czosnkowym lub z czystym barszczem czerwonym.

bieniaszka
  • 180min

Składniki

Ciasto:
1 kg mąki
10 dag drożdży
2 łyżki cukru
¾ kostki margaryny
1 szkl. mleka
3 żółtka
1 czubata łyżka śmietany
2 łyżeczki soli

Farsz:
½ kg pieczarek
1 duży por
2 papryki czerwone
2 filety z kurczaka ( 50-60 dag)
przyprawa gyros
20 dag sera żółtego
½ małego słoika przecieru pomidorowego (ok. 3 łyżeczki)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

Dodatkowo:
jajko po posmarowania
zioła do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Pierożki drożdżowe nadziane

  • 1. Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Mleko lekko podgrzać. Żółtka roztrzepać. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko, drożdże, żółtka, śmietanę i wystudzoną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto rozwałkować na grubsze niż na pierogi, szklanką wykrawać kółka nakładać łyżeczkę farszu i dobrze zlepić brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ulubionymi ziołami.
  • 2. Farsz: pora sparzyć i pokroić w piórka. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora i pieczarki przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dusić do miękkości. Mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć z przyprawą gyros. Mięso połączyć
    z warzywami, przyprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać. Do wystudzonego farszu dać starty na dużych oczkach ser żółty (możemy troszkę zostawić do posypania pierożków).
  • 3. Pierożki układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170-180 stopni na złoty kolor.

Porady

Pierożki robiłam pierwszy raz i za cienko rozwałkowałam ciasto dlatego mi troszkę zostało. Następnym razem będę wiedzieć, że ciasta nie ma co oszczędzać :-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapaprykaser żółtyfilet z kurczakaprzystawkiciasto drożdżowepierogi z mięsempierożki drożdżowepierogi na ciepło

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe pierożki z grzybami

Dodane przez: luna19

Drożdżowe pierożki z grzybami

Wspaniale na przegryzkę :)

Pierożki z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: aga3103

Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami

Każdy kto spróbował chciał przepis......

farsz w pierożkach

Dodane przez: neelaa

Pierożki Gyros

Pierożki zrobiłam na święta, wymagają...

Pierożki kebabowe

Dodane przez: iwona2795

Pierożki kebabowe

Moja przystawka smakowała całej...

nadziewane ziemniaki

Dodane przez: Maggie79

NADZIANE ziemniaczki

prosty przepis na pieczone ziemniaki...

Szpinakowo- makrelowe pierożki

Dodane przez: Jaga85

Pierożki szpinakowo-makrelowe

Podajemy na ciepło lub zimno. Smakują...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE