Bitki schabowe w sosie ogórkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja rodzina bardzo lubi różnego rodzaju sosy mięsne. Ten urozmaiciłam ogórkami kiszonymi. Wyszło pysznie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 - 600 g schabu bez kości,
    5-6 ogórków kiszonych,
    duża cebula,
    duża marchewka,
    3-4 ząbki czosnku,
    sól,
    pieprz ziołowy,
    słodka papryka w proszku,
    zioła prowansalskie,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    olej do smażenia,
    mąka do obtoczenia schabu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bitki schabowe w sosie ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić jak na kotlety. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej. Bitki obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor z obu stron. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wstawić na ogień.
    Cebulę, marchew i czosnek obrać, umyć i pokroić. Dorzucić do bitek. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu około 30 minut.
  • 3. Po tym czasie dodać do sosu pokrojone w plasterki ogórki (można też zetrzeć na tarce). Dusić jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby doprawić sos.
    W raie, gdyby sos był za rzadki - zaprawić dodatkowo mąką.
    Zestawić z ognia.
    Bitki w takim sosie można podawać z ziemniakami, kaszami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować