kremowa zupa ze świeżych ogórków

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Ogórkowy sezon w pełni, dostałam kolejną porcję ekologicznych ogórków, wiec dziś korzystaliśmy z tej ogórkowej obfitości jedząc na obiad delikatną, kremową zupę ze świeżych ogórków. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak dobrze taka zupa smakuje, wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis.

  • 45 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
    1 kg świeżych ogórków gruntowych
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    100 g śmietany kremówki
    sól, pieprz
    koperek lub pietruszka
    groszek ptysiowy
    ser typu feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Kremowa zupa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę kroję i podsmażam na niewielkiej ilości oleju razem z posiekanym czosnkiem. Ogórki myję i obieram ze skórki, z większych usuwam pestki, kroję w kostkę. Do wrzącego bulionu wkładam podsmażoną cebulę z czosnkiem i pokrojone ogórki, gotuję do miękkości, około 15-20 minut. Całość blenduję na gładko, jeszcze raz stawiam na ogniu, doprawiam solą i pieprzem, wlewam śmietankę. Podaję z kostkami fety, groszkiem ptysiowym i zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować