Zupa ze świeżych ogórków

0 (0 ocen)

To letnia wersja zupy ogórkowej. Jest jednak delikatniejsza niż znana nam ogórkowa, pachnie i smakuje świeżością. Jest lekka i sycąca. Możemy podać ją z pieczywem albo czosnkowymi grzankami. Zupę przygotowuję się bardzo szybko. Będzie ona świetną propozycją na lekki, bezmięsny obiad.

Składniki:

  • • 2 marchewki,
    • 1 pietruszka,
    • Kawałek selera,
    • Kawałek pora,
    • 300g ziemniaków,
    • 400g ogórków gruntowych (około 4 sztuki).
    • 1 mała cebula,
    • ½ szklanki śmietany kwaśnej 18%,
    • 2 łyżki mąki,
    • Pół pęczka koperku,
    • Sok z cytryny do smaku,
    • 1 liść laurowy,
    • 2 ziarna ziela angielskiego,
    • 5 szklanek wody,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 2 łyżki masła,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa

Zupa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy. Marchewki, pietruszkę i selera kroimy w małą kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w 1cm kostkę. W garnku, w którym będziemy gotowali zupę, rozpuszczamy 1 łyżkę masła.

  • 2. Wkładamy marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki. Smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy kawałek pora, ziele angielskie i liścia laurowego i całość zalewamy bulionem. Całość zagotowujemy i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw.
    W tym czasie ogórki i cebulę obieramy. Następnie kroimy je w małą kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy 1-2 minuty ogórki z cebulą. Następnie przykrywamy je i dusimy 5-7 minut na wolnym ogniu.
  • 3. Gdy warzywa zmiękną to wyjmujemy pora i dodajemy podduszone ogórki. Mieszamy i ponownie zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z 1-2 chochlami gorącego wywaru z zupy, żeby ją zahartować. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklance zimnej wody. Do zupy wlewamy rozrobioną mąkę i zagotowujemy. Zupa powinna zgęstnieć. Wówczas wlewamy śmietanę (zupa powinna być ustawiona na najmniejszy ogień, aby śmietana się nie zważyła) i mieszamy. Do zupy dodajemy posiekany koperek, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować