Korzystajmy z cukinii póki czas, tym razem wzbogaciłam ją o kilka pieczarek i serek mascarpone dzięki temu zyskała na smaku, aromatyczna i pyszna! Podana z grzankami stanowi wspaniałe danie obiadowe.
30 min
Składniki:
1 kg cukinii
5 świeżych pieczarek
150 g serka mascarpone
1/2 pora
1/2 cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól lub jarzynka do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Kremowa zupa z cukinii, pieczarek i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię wydrążamy z nasion ale nie obieramy ze skórki, pieczarki myjemy, całość kroimy w grubą kostkę.
Por i cebulę siekamy drobno.W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy oliwę, wsypujemy cebulę i por, szklimy pod przykryciem.
2.Następnie dodajemy pokrojoną cukinię z pieczarkami, zalewamy gorącą wodą-tyle aby przykryła cukinię.Gotujemy około 15 minut aż cukinia będzie miękka, wtedy dodajemy ser mascarpone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość miksujemy blenderem na krem.Podajemy z grzankami.
Komentarze