Kremowa zupa z żółtej cukinii i papryki

2 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Można ją podać zarówno na obiad jak i lekką kolację. Idealna na chłodne dni, ale nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 400 g żółtej cukinii ( waga po oczyszczeniu),
    1 średnia żółta papryka,
    ½ średniej cebuli,
    2-3 ząbki czosnku,
    ok. 600 ml domowego buliony ( może być tez woda),
    po ok. ¼ łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej i słodkiej,
    po ok. ½ łyżeczki curry i kurkumy,
    ½ łyżeczki naturalnej Vegety,
    sól, świeżo mielony pieprz,
    łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
    olej i masła do smażenia,
Wystaw ocenę:

2 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z żółtej cukinii i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Cukinię i paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
    Na rozgrzanym oleju z masłem szklimy cebulę ( nie rumienimy), następnie dodajemy cukinie oraz paprykę i chwile podsmażamy. Podsmażone warzywa, czosnek oraz przyprawy dajemy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości (ok 20 min), a następnie wszystko miksujemy na gładki krem. Możemy też dodać łyżeczkę mała. Przyprawiamy do smaku według uznawania.

Porady

Zupa nie jest bardzo gęsta więc jeśli lubimy gęstsze zupy to możemy dać mniej bulionu lub trochę więcej warzyw albo dłużej gotować bez przykrycia by zgęstniała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować