Kremowa zupa ostrygowa z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku
gotujemy wywar-dodajemy umyte i pokrojone warzywa-3 marchewki,2
pietruszki,kawałek selera,mały por,mała cebula,oraz dodajemy przyprawy:kilka
listków laurowych,kilka ziarenek ziela zngielskiego,świeży lubczyk.
Ryby
umyte,wypatroszone,dzielimy na kawałki(dzwonka,ogon,głowa),gotujemy na bardzo
małym ogniu,żeby lekko wrzało.Zbieramy tzw.szumowiny jeśli się pojawią.Gotowy
wywar przecedzamy i odstawiamy.
Ziemniaka i jedną cebulę obieramy i kroimy w
kostkę.Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju około 6 minut.Następnie dodajemy
do wywaru rybnego i gotujemy do miękkości ziemniaków,dodajemy posiekany świeży
rozmaryn,sól i pieprz.Wszystko miksujemy blenderem.Na końcu dodajemy śmietanę
30%delikatnie mieszamy.Na gorące talerze nakładamy świeże ostrygi,skropione
sokiem z limonek i zalewamy gorącą zupą.Posypujemy kilkoma listkami
rozmarynu.Osobno możemy podać ryby z wywaru.
Komentarze