KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI I CZERWONYM PIEPRZEM

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zupa krem z topinamburu to odpowiednia zupa na niedzielę lub np.święta.Krem z topinamburu jest zupą o oryginalnym smaku przypominającym trochę smak orzechów. Jak każdy krem można ją podawać z przeróżnymi dodatkami: grzankami, groszkiem ptysiowym czy chipsami warzywnymi.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 litr bulionu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    500 g topinamburu
    300 g ziemniaków
    2 trójkąciki sera topionego np. ementaler
    1-2 łyżki śmietany
    sól i pieprz do smaku
    oliwa z oliwek
    czerwony pieprz (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Krem z topinamburu z chipsami i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Topinambur, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę.
    Na oliwie szklimy cebulę i czosnek,a następnie dodajemy topinambur i smażymy przez 3-4 minuty. Bulion musimy zagotować dodać podsmażony topinambur z cebulą oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem,a następnie wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy do zupy serki topione, mieszamy, aby się rozpuściły.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,a także dodajemy śmietanę.
    Ja podałam z odrobiną oliwy z oliwek chipsami z topinamburu oraz czerwonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować