Krem z topinamburu z kalafiorem i chipsami z jarmużu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Topinambur nie jest niestety jeszcze bardzo popularny a polecam bardzo !! Ma delikatny, lekko słodkawy smak, trochę podobny do pietruszki. W połączeniu z kalafiorem daje fajny, wyrazisty smak :)

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g topinamburu
    2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
    300 g kalafiora
    1 l bulionu jarzynowego
    liść jarmużu
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z topinamburu z kalafiorem i chipsami z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W niewielkim garnku podgrzej oliwę z oliwek z masłem. Na gorący tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 2 minuty.
  • 2. Topinambur obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z cebulą. Kalafior oczyszczamy, kroimy na mniejsze części i również dodajemy do garnka. Smażymy przez około 5 minut często mieszając. Doprawiamy solą.
  • 3. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut lub do momentu, kiedy warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
  • 4. Chipsy z jarmużu: Liść jarmużu odrywamy od twardej łodyżki, myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w oliwie z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (uważaj, aby liście się nie spaliły, mają być chrupiące, ale nie przypalone).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Kalafior Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować