Topinambur nie jest niestety jeszcze bardzo popularny a polecam bardzo !! Ma delikatny, lekko słodkawy smak, trochę podobny do pietruszki. W połączeniu z kalafiorem daje fajny, wyrazisty smak :)
30 min
Składniki:
400 g topinamburu
2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek
duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
300 g kalafiora
1 l bulionu jarzynowego
liść jarmużu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Krem z topinamburu z kalafiorem i chipsami z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W niewielkim garnku podgrzej oliwę z oliwek z masłem. Na gorący tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 2 minuty.
2.Topinambur obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z cebulą. Kalafior oczyszczamy, kroimy na mniejsze części i również dodajemy do garnka. Smażymy przez około 5 minut często mieszając. Doprawiamy solą.
3.Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut lub do momentu, kiedy warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
4.Chipsy z jarmużu: Liść jarmużu odrywamy od twardej łodyżki, myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w oliwie z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (uważaj, aby liście się nie spaliły, mają być chrupiące, ale nie przypalone).
Komentarze