Zupa krem z topinamburu

3 (1 ocen)

  • 40 min

niezwykły smak słonecznika bulwiastego, lekko orzechowy, z nutą grzybową

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g topinamburu
    cebula
    ząbek czosnku
    gałązka rozmarynu
    olej do smażenia
    pół litra bulionu warzywnego lub wody
    pół szklanki mleka

    chipsy z topinambura:
    1-2 bulwy topinambura
    olej
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z topinamburu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Topinambur obrać i pokroić na plasterki (odłożyć 1-2 bulwy).
    W rondlu rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i gałązkę rozmarynu.
    Smażyć aż się zeszkli, dodać posiekany ząbek czosnku i topinambur, chwilę jeszcze smażyć.
    Zalać bulionem warzywnym i gotować od zawrzenia około 20 minut aż topinambur będzie miękki.
    Wyjąć rozmaryn i przy użyciu blendera zmiksować zupę na krem.
    Dolać mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Wziąć odłożone bulwy i bardzo cienko pokroić je na plasterki lub paseczki i wrzucić na głęboki rozgrzany olej, chwilę smażyć aż będą chrupkie.
    Zupę podawać z olejem z pestek dyni i chipsami z topinambura.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-05l42x4

To może cię zainteresować