Zupa krem z topinamburu

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Topinambur czyli inaczej słonecznik bulwiasty. Przyznam, że dopiero od niedawna go odkryłam i jestem zachwycona. Zupa krem z topinamburu jest rewelacyjna w smaku, polecam spróbować.

Składniki:

  • 400 gram topinamburu
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    olej do smażenia
    750 ml bulionu warzywnego
    gałązka rozmarynu
    sól
    pieprz
    suszony rozmaryn
    śmietana 30% ilość według uznania
    starty żółty ser do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z topinamburu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka na rozgrzany olej. Dodałam gałązkę rozmarynu. Po chwili dodałam ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Topinambur cienko obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.

    Gałązkę rozmarynu wyciągnęłam z garnka i wrzuciłam topinambur. Smażyłam przez chwilę następnie wlałam gorący bulion warzywny, gotowałam do czasu aż topinambur będzie miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem.

    Wszystko razem zblendowałam, dodałam trochę śmietany 30%.

    Podawałam ze startym żółtym serem, z którym smakuje bardzo dobrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować