Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem

4.49 (152 ocen)

Śledzie z cebulą mają stałą miejscówkę w mojej lodówce, świeżą porcję robię co najmniej raz w tygodniu. Modyfikowałam ten przepis różnymi dodatkami, ostatecznie zdecydowałam się na klasykę. Tak już zostało i tak jest najsmaczniej.

Składniki:

  • 4 duże płaty solonego śledzia
    2 średnie czerwone cebule
    kilka listków laurowych
    czerwony pieprz
    ocet jabłkowy
    olej słonecznikowy
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie (max moczyć ½ godz.). Można nie moczyć śledzi jeśli nie są bardzo słone. Osuszyć na sicie, pokroić w plastry o szerokości 4 cm. Obraną cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka.
    Warstwę śledzia układać (w wyparzonym) słoiku, następnie skropić śledzia 1 łyżeczką octu jabłkowego. Nałożyć warstwę cebuli, posypać ją czerwonym rozdrobnionym pieprzem, dodać liść laurowy. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.
    Śledzie zalać olejem słonecznikowym, aby je zakrył. Wstawić do lodówki, żeby smaki się zmieszały. Po dobie będą gotowe do jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować