Krem z pomidorów z mozzarellą ala caprese

0 (0 ocen)

Gęsty i aromatyczny krem inspirowany słynną sałatką caprese. Zupa jest bardzo sycąca, dzięki dodatkowi mozzarelli. To idealna letnia zupa. Poza sezonem można użyć pomidorów z puszki.

Składniki:

  • • 1 kg pomidorów,
    • 4 ząbki czosnku,
    • 4 suszone pomidory,
    • 125 g mozzarelli,
    • 1,5 łyżki octu winnego,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Szczypta cukru,
    • Garść liści bazylii,
    • ½ - 1 szklanka bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krem z pomidorów z mozzarellą ala caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z pomidorów z mozzarellą ala caprese 1. Pomidory płuczemy, kroimy na pół i usuwamy twardą część. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, dodajemy obrane ząbki czosnku i kilka liści bazylii. Całość polewamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
  • Krem z pomidorów z mozzarellą ala caprese 2. Następnie całość studzimy. Z pomidorów zdejmujemy skórki i całą zawartość naczynia przelewamy do garnka. Dodajemy suszone pomidory oraz bulion i gotujemy 5-10 minut razem.
  • Krem z pomidorów z mozzarellą ala caprese 3. Następnie całość miksujemy, dodajemy jeszcze garść świeżej bazylii, doprawiamy do smaku. Mozzarellę kroimy w kostkę. Możemy dodać ją do zupy, gdy trochę przestygnie lub posypywać nią porcję gotowej zupy na talerzykach.
    Życzę smacznego :-)

Porady

1) Ilość bulionu zależy od gęstości zupy, jaką chcemy uzyskać. 2) Zupę możemy podać dodatkowo z czosnkowymi grzankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować