Krem z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Mięsiste pomidory pieczone z czosnkiem i świeżą bazylią - chyba nie ma lepszego połączenia!

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    4-5 dużych ząbków czosnku
    garść świeżych listków bazylii
    opcjonalnie bulion warzywny
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krem z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. omidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Czosnek siekamy, ale niezbyt drobno i posypujemy nim pomidory. Na wierzchu układamy listki bazylii. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni C. na 30 minut. Po tym czasie pomidory z czosnkiem i bazylią rozdrabniamy blenderem na gładki krem, doprawiamy go do smaku solą oraz pieprzem. Zupa wychodzi naprawdę bardzo gęsta! Taka nam odpowiada, ale jeśli chcielibyście ją rozrzedzić, to połączcie ją z bulionem warzywnym. Zupę podajemy z opieczonymi kromkami bagietki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować