Krem z pieczonej papryki

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 28 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś zapodam Wam przepis na mega aromatyczny i pyszny Krem z pieczonej papryki. Właśnie w piekarniku powstaje ten niesamowity zapach i smak tej zupy. Banalnie prosty, kilka składników a kubki smakowe po prostu oszaleją podczas konsumpcji. Niewielki nakład pracy zaowocuje uśmiechem na twarzy domowników. To jest dopiero podziękowanie. Korzystajcie póki papryka jest w promocji, bo nigdy nie wiadomo co nas będzie czekać w drugiej połowie października. Dzisiaj zapraszam do sklepu, piętnastego października w wiadomym kierunku.

  • 1 godz. 28 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
    1 główka czosnku
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    grzanki
    śmietana kremówka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem z papryki

Krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z pieczonej papryki 1. Paprykę myjemy i wkładamy do rękawa pieczeniowego. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Obok, na blasze, kładziemy główkę czosnku. Pieczemy 60 minut.
    Papryki przekładamy do wysokiego naczynia (również płyn powstały podczas pieczenia), usuwając "ogonki", wyciskamy czosnek, dodajemy do papryk. Miksujemy i przecieramy przez drobne sito.
    Przetartą pulpę przelewamy do garnka, wlewamy bulion, wsypujemy tymianek, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Krem podajemy ze śmietaną, grzankami i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować