Krem z opieniek z mieszańcem razowcem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kremowa i delikatna zupa z grzybów opieniek zagęszczona ciemnym pieczywem. Pożywna i sycąca strawa na jesienne dni.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g oczyszczonych grzybów opieniek
    50 g pora
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej szałwii
    300 g chleba mieszanego razowego
    50 g masła
    200 ml śmietanki pasteryzowanej 30%
    6 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    ½ łyżeczki estragonu mielonego
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krem z opieniek z mieszańcem razowcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z opieniek z mieszańcem razowcem 1. W garnku rozpuścić masło, dodać drobno pokrojonego pora, obrany i posiekany czosnek, wsypać tymianek, estragon, gałkę muszkatołową oraz paprykę słodką i ostrą. Składniki smażyć, aż warzywa będą szkliste. Następnie dołożyć grzyby i smażyć jeszcze 2 – 3 min. Zawartość garnka zalać bulionem i, po doprowadzeniu do wrzenia, gotować 15 min.
  • Krem z opieniek z mieszańcem razowcem 2. Po tym czasie dodać pokrojony w kostkę chleb oraz szałwię. Zupę gotować jeszcze 5 min. Potrawę zabielić śmietanką, po czym zblendować na gładki krem. Na końcu zupę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować