Krem z dyni z sokiem z pomarańczy i imbirem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wyjątkowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa - krem. Godna polecenia.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula
    1 kg puree z dyni
    kawałek świeżego imbiru
    1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
    125 ml soku z pomarańczy
    1 l bulionu
    olej
    sól
    pieprz

    Ponadto:

    śmietanka
    prażone pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z dyni z sokiem z pomarańczy i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju.
  • 2. Imbir obrać, pokroić drobniutko.
  • 3. Pomarańczę wyszorować, otrzeć skórkę.
  • 4. Skórkę z pomarańczy i imbir dodać do cebuli, przesmażyć razem.
  • 5. Do puree z dyni dodać bulion, sok z pomarańczy, gotować 5 min.
  • 6. Doprawić solą i pieprzem.
  • 7. Zblendować na gładki krem.
  • 8. Udekorować kleksami śmietanki i prażoną dynią.

Porady

Do zupy można użyć również surowej dyni, należy ją pokroić w kostkę i dłużej pogotować. PUREE: dynię pokroić, wyciągnąć pestki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do spodu. Piec do momentu, aż będzie miękka. Łyżką wyjąć upieczony miąższ.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Krem z dyni z imbirem i pomarańczą

To może cię zainteresować