Krem z bobu i zielonego groszku z nutą wędzonego łososia

  • wyświetlono: 103 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Niezwykle aromatyczny, gęsty, naszpikowany bombą witamin i innych substancji odżywczych zielony, warzywny krem to świetna propozycja dietetycznego i pełnowartościowego dania obiadowego. Smak kremu idealnie podkręca plaster wędzonego, pachnącego łososia i świeży koperek, które idealnie współgrają z zawierającym żywe kultury bakterii jogurtem naturalnym. Krem z bobu i zielonego groszku świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

Ewelina Marcin
  • 6 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

450g bobu
300g zielonego groszku
1/2 pora
30g rukoli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 pęczek koperku
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Bulion warzywny:
1 cebula
1 marchew
1 pietruszka
1/2 pora
1/2 selera
2 łyżki oleju
3 liście laurowe
8 ziaren pieprzu
1 natka z pietruszki
1 litr wody

Dodatkowo:
6 plastrów wędzonego łososia
6 łyżek kopru
6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Krem z bobu i zielonego groszku z nutą wędzonego łososia

  • 1. Bób przelać zimną wodą i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kopru i cukru trzcinowego, po tym czasie wystudzić i obrać.
  • 2. Bulion warzywny:
    Cebule pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę obrać i razem z porem pokroić w talarki. Seler obrać i pokroić w grubszą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać warzywa i chwilę przesmażyć. Następnie dodać przyprawy, natkę z pietruszki i całość zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i dalej gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie wywar warzywny odcedzić.
  • 3. Por pokroić w talarki, przesmażyć na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać zielony groszek, bób, smażyć minutę i zalać odcedzonym bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać rukolę, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i całość zmiksować do postaci gładkiego kremu.
  • 4. Krem podawać z plastrem wędzonego łososia, koprem i łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

łosośrybaDanie obiadowewarzywakremowoce morzaBóbzupałosoś wędzonyobiadzielony groszekzupa kremdomowysmacznyszybkistrączkowezielony kremkrem z rybą
 

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa krem z zielonego groszku

Dodane przez: Ewa27

Zupa krem z zielonego groszku

Proste i sycące danie, które z...

zupa_krem

Dodane przez: Jolanta KG

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

Zdrowa, lekko doprawiona, zielona...

Zupa krem z zielonego groszku

Dodane przez: AnetaJ

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku jest prosta...

Krem z zielonego groszku

Dodane przez: W_poszukiwaniu_inspiracji

Zupa krem z zielonego groszku

Ciekawostka dla osób na diecie:...

krem

Dodane przez: kasienia882

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I BROKUŁA

Czy ja już kiedyś mówiłam, że uwielbiam...

zupa krem z zielonego groszku i avocado.

Dodane przez: joanna1974

zupa krem z zielonego groszku i awocado

dziś na zielono,zielony groszek...