Krem z bobu i zielonego groszku z nutą wędzonego łososia

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczny, gęsty, naszpikowany bombą witamin i innych substancji odżywczych zielony, warzywny krem to świetna propozycja dietetycznego i pełnowartościowego dania obiadowego. Smak kremu idealnie podkręca plaster wędzonego, pachnącego łososia i świeży koperek, które idealnie współgrają z zawierającym żywe kultury bakterii jogurtem naturalnym. Krem z bobu i zielonego groszku świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450g bobu
    300g zielonego groszku
    1/2 pora
    30g rukoli
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1 pęczek koperku
    2 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz

    Bulion warzywny:
    1 cebula
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/2 pora
    1/2 selera
    2 łyżki oleju
    3 liście laurowe
    8 ziaren pieprzu
    1 natka z pietruszki
    1 litr wody

    Dodatkowo:
    6 plastrów wędzonego łososia
    6 łyżek kopru
    6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Ryba Krem

Krem z bobu i zielonego groszku z nutą wędzonego łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób przelać zimną wodą i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kopru i cukru trzcinowego, po tym czasie wystudzić i obrać.
  • 2. Bulion warzywny:
    Cebule pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę obrać i razem z porem pokroić w talarki. Seler obrać i pokroić w grubszą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać warzywa i chwilę przesmażyć. Następnie dodać przyprawy, natkę z pietruszki i całość zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i dalej gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie wywar warzywny odcedzić.
  • 3. Por pokroić w talarki, przesmażyć na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać zielony groszek, bób, smażyć minutę i zalać odcedzonym bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać rukolę, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i całość zmiksować do postaci gładkiego kremu.
  • 4. Krem podawać z plastrem wędzonego łososia, koprem i łyżką gęstego jogurtu naturalnego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować