Krem warzywno- pomidorowy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam pomidorówkę, ale ta jest zdecydowanie najlepsza, jaką udało mi się przygotować !

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - skrzydełka z kurczaka: 6 sztuk
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie całe (ziarno): 5 sztuk
    - pieprz czarny ziarnisty (ziarno): 8 sztuk
    - domowy przecier pomidorowy (z pomidorów lima): 1 litr
    - marchew (około 40 dag): 2 sztuki
    - pietruszka (około 20 dag): 1 sztuka
    - seler (około 10 dag): 0.5 sztuki
    - jabłka średnie: 40 dekagramów
    - śmietana 12-18%: 150 mililitrów
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - ryż jaśminowy w saszetkach: 2 sztuki
    - natka pietruszki świeża posiekana: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem warzywno- pomidorowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka z kurczaka oczyszczamy, zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Gotujemy na wolnym ogniu około 80 minut. Lekko solimy. Wywar przecedzamy.
  • 2. Do wywaru wlewamy przecedzony przecier pomidorowy, dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę oraz seler. Gotujemy do miękkości warzyw.
  • 3. Dodajemy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę miksujemy dokładnie blenderem. Śmietanę dodajemy do zupy, wcześniej rozprowadzając kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Gorącą zupę nalewamy na talerze. Układamy po kilka kulek utoczonych z ryżu jaśminowego. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować