Krem pomidorowy z bazylią

4.5 (147 ocen)

Typowo wiosenno-letnia zupa krem że świeżych pomidorów z dodatkiem bazylii. Niezwykle aromatyczna i kremowa.

Składniki:

  • (Na ok 2l. zupy)
    1 kg. mięsistych pomidorów
    0,5 kg. pomidorów koktajlowych
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego 190g.
    10 dużych liści świeżej bazylii
    2 łyżki masła
    1 łyżka pomidorów suszonych z bazylią
    1 łyżka suszonego lubczyku ( jeśli posiadamy warto użyć świeżego)
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Krem

Krem pomidorowy z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć , obrać ze skórek , pokroić w ćwiartki.
    Koktajlowe przekroić na pół.
    W garnku rozgrzać masło , smażyć pomidory do momentu powstania " papki".
    Dodać koncentrat pomidorowy oraz umyte liście bazylii , smażyć chwilkę mieszając.
  • 2. Do pomidorów wlać ok 250ml wody , doprowadzić do zagotowania.
    W między czasie doprawić suszonymi pomidorami , lubczykiem , solą i pieprzem.
    Zdjąć z gazu , zmiksować na gładki krem.
  • 3. Zupa jest lekko gęsta więc możemy podać ją samą , z kleksem śmietany , grzankami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować