krem pomidorowy z fetą

4.5 (189 ocen)

Pomidorowa. Dzięki dodatkowi fety nie całkiem zwyczajna. Feta zagęściła zupę i wyszedł krem. Mocno pikantny, bo nie żałowałam chilli w płatkach.

Składniki:

  • - puszka pomidorów;

    - cebula;

    - 2 ząbki czosnku;

    - pół czerwonej papryki;

    - 1 papryczka chilli lub chilli w płatkach;

    - 1 l soku pomidorowego;

    - 150 g sera feta;

    - oliwa;

    - pieprz;

    - zioła prowansalskie;

    - bazylia;

    - cukier;
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem pomidorowy z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Czerwoną paprykę i chilli umyć, a po usunięciu gniazd nasiennych pokroić na kawałki.

    W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć czosnek i chilli. Podsmażać ok 2 min. Dodać czerwoną paprykę i pomidory. Całość wymieszać i dusić ok 15 min.

    Sok pomidorowy przelać do garnka i podgrzać. Dodać pieprz, zioła prowansalskie, bazylię oraz szczyptę cukru.

    Dołożyć podsmażone warzywa.

    Całość gotować przez 15 min.

    Pod koniec dołożyć pokrojony ser feta. Gotować ok 5 min.

    Zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować.

    Udekorować bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować