Krem pomidorowy z serem pleśniowym

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dodany do zupy-krem ser pleśniowy sprawia, że całość jest bardziej aromatyczna i smaczna.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 średnich pomidorów
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    1 szczypta tymianku
    1 litr bulionu warzywnego
    50 g sera pleśniowego
    0,5 szklanki śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem z pomidorów

Krem pomidorowy z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę obieram, kroje w kostkę i szkle na gorącym oleju w garnku.
    Dodaję do tego: rozgniecione ząbki czosnku i tymianek.
    Pomidory parzę, obieram ze skórki, kroję na mniejsze części i dodaję.
    Wszystko podsmażam i następnie wlewam bulion gotując kilka minut.
    Wkruszam ser pleśniowy i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
    Zabielam śmietaną gotowy wywar i miksuję na krem.
    Wlewam do miseczek i dekoruję kleksem ze śmietany i listkami bazyli
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować