Krem pieczarkowy z topionym serkiem

4.5 (173 ocen)

Aromatyczna, gęsta i pyszna zupa krem z ziemniaków, pieczarek i topionego serka. Doskonała nie tylko na chłodne popołudnie

Składniki:

  • 1 cebula
    1,5 łyżki sklarowanego masła
    35 dag młodych ziemniaków
    30 dag pieczarek
    3 szklanki bulionu warzywnego – u mnie domowy
    10 dag serka topionego – u mnie gouda
    tymianek
    sól
    biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny

Krem pieczarkowy z topionym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie wyszorować (jeśli są stare, to obrać), pokroić w kostkę.
    Pieczarki oczyścić, około 25 dag pokroić w kawałki, pozostałe w cienkie plasterki.
    W rondlu rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i smażyć 3-4 minuty mieszając.
    Dołożyć pieczarki pokrojone w kawałki, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu pod przykryciem gotować do miękkości - około 25-30 minut.
    W międzyczasie dodać tymianek.
    Zupę lekko przestudzić, zmiksować, ponownie zagrzać.
    Dodać serek topiony i, mieszając, podgrzewać aż się całkowicie rozpuści.
    Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
    Pieczarki pokrojone w plasterki zrumienić na pozostałym maśle.
    Zupę podać przybraną zrumienionymi plasterkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować