KREM ORAZ KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM I ŻÓŁTKAMI

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie ma chyba nic lepszego jak karpatka a już wymyślony prze ze mnie krem to po prostu petarda

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    7 jajek rozmiar M,
    2 szklanki mąki pszennej,
    1 kostka masła 200 g,
    2 szklanki wody
    składniki na krem:
    800 ml mleka 3,2 %,
    2 łyżki z lekką górką skrobi ziemniaczanej,
    2 budynie śmietankowe 40 g każdy,
    4 żółtka rozmiar M,
    1,5 kostki masła prawdziwego kostka 200 g,
    1,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Krem oraz karpatka z kremem budyniowym i żółtkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić masło wraz z wodą, wsypać mąkę i mieszać do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od boków garnka
  • 2. Gdy ciasto stygnie przygotować składniki na krem, całość zagotować aż powstanie budyń, pozostawić po ugotowaniu przykryte folią do całkowitego ostygnięcia. Cały opis znajdziecie na blogu
  • 3. W blaszce 36/24 upiec podzielone na dwie części ciasto wyjdą dwa blaty i ostudzić je. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, po ostygnięciu przygotować krem czyli ugotowany budyń zmiksować z masłem i cukrem
  • 4. Do blaszki w której było pieczone ciasto wyłożyć jeden z blatów na niego cały krem a na krem drugi blat posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową polać. Wstawić do lodówki aby krem stężał
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować