krem kalafiorowo-brokułowy

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

Wszelkiego rodzaju zupy-kremy goszczą na moim stole dość często. Zwykle podaję je z grzankami, tym razem dodałam domowej roboty groszek ptysiowy.Aby temu delikatnemu daniu dodać wyrazistego smaku przyprawiłam go pieprzem młotkowanym i kolendrą. Taki krem jest szybki i łatwy do zrobienia.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
    1/2 brokuła
    2 marchewki
    cebula
    korzeń pietruszki
    kawałek selera
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietany
    sól
    pieprz czarny ziarnisty
    ziarna kolendry
    natka pietruszki
    groszek ptysiowy
    jajka na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem kalafiorowo-brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać litrem wody, dodać kaszę mannę i gotować do miękkości warzyw. Pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, dodać do zupy, posolić. Zmiksować na krem, zabielić śmietaną. Podawać z groszkiem, posiekaną natką i jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Groszek ptysiowy Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować