Krem brokułowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybko, smacznie, zdrowo.

  • 60 min

Składniki:

  • - około 700 g brokuła (może być mrożony)
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - pół selera
    - 1 ziemniak
    - 1 mała cebula
    - kostka rosołowa, sól, pieprz, zioła prowansalskie
    - natka pietruszki
    - 2 łyżki mąki
    - 4 łyżki mleka
    - 3 łyżki śmietanki 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy wywar. obrane warzywa (oprócz brokuła) gotujemy w około 1,5 l wody z kostką rosołową (w zależności od upodobań co do smaku, można dodać więcej kostki).
    Po około 30 minutach gotowania dodajemy umyte różyczki brokuła. Gotujemy do miękkości.
  • 2. Gdy warzywa są miękkie, wszystko miksujemy blenderem tak, aby zupa była gładka. Dodajemy śmietankę, mieszamy aż się rozpuści. Zupę zagęszczamy mlekiem wymieszanym z mąką. Przyprawiamy do smaku solą, dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz ziołami prowansalskimi. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Porady

Zupę można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Kem brokułowy można zrobić w kilka chwil wykorzystując rosół pozostały z dnia poprzedniego. Wówczas brokuła gotujemy na parze, dodajemy do rosołu i miksujemy. Zagęszczamy w ten sam sposób co w/w zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować