Krem kalafiorowo-brokułowy z paprykowymi pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpeciki:
Paprykę myjemy , oczyszczamy z gniazda nasiennego , kroimy w małą kostkę.Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy paprykę , jajko , bułkę tartą oraz przyprawy ( słodką paprykę , czosnek granulowany , chili , sól , pieprz) Wyrabiamy rękoma masę . Bierzmy po trochu mięsa , formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju rumiano z każdej strony.
2.Krem: Kalafiora oraz brokuła myjemy , kroimy w różyczki , zalewamy wodą , gotujemy do miękkości warzyw.
3.Zdejmujemy z gazu , miksujemy warzywa na gładki krem , doprawiamy sosem bazyliowym , solą , pieprzem i chili. ( próbujemy , wg. ponownie doprawiamy)
Do kremu przekładamy pulpeciki , Gotujemy ponownie 2-3 min na wolnym ogniu.
Wykładamy krem na talerze wraz z pulpecikami , dekorujemy .
Komentarze