Kalafiorowo-cukiniowa zupa krem

5 (160 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam różne zupy kremy. Robi się jw bardzo szybko, są tanie i syta. Ta zupa wyjątkowo przypadła mi do smaku. Zrobiłam ją bardzo gęstą i pikantną.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    pół kalafiora
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    1 liść laurowy
    sól do smaku
    pieprz mielony do smaku
    ulubione zioła i przyprawy do smaku
    woda
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Kalafiorowo-cukiniowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i dokładnie osączmy z wody. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
  • 2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy uważając, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy kalafior i cukinię, mieszając przesmażamy, Następnie dodajemy liść laurowy, wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości.
  • 3. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Następnie zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
  • 4. Podajmy gorącą. Smacznego.

Porady

Do przyprawienia zupy użyłam gotowych mieszanek ziół i przypraw. W ich skład wchodziły:suszona marchewka,cebula,natka pietruszki,czosnek,curry,kurkuma,kolendra,lubczyk,kminek,tymianek. Ilość wody zależy od nas jak gęstą chcemy mieć zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kalafior Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować