Krem cebulowo-serowy na piwie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna, aromatyczna i prosta zupa krem z cebuli i sera przygotowana na bazie jasnego piwa, podana z razowymi grzankami i prażoną cebulką podbije serca nie tylko piwoszy :)

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 cebule
    3 serki topione ( gouda, ementaler lub naturalne )
    1 szklanka jasnego piwa
    1 łyżka masła
    750 ml domowego buliony warzywnego lub drobiowego
    Sól, pieprz
    Dodatkowo:
    4 kromki chleba razowego
    4 łyżki cebulki prażonej (niekoniecznie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Piwa Krem Ser

Krem cebulowo-serowy na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy ją na wolnym ogniu około 20 minut, aż zmięknie i delikatnie się zarumieni. Do cebuli dolewamy piwo i bulion i gotujemy kolejne 15 minut (bez przykrycia ).

    Do bulionu dodajemy serki topione i gotujemy zupę kolejne 15-20 minut. Zupę lekko studzimy, blendujemy, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i ponownie gotujemy około 10 minut.

    Na patelni obsmażamy na złoto chleb. Zarumienione kromki chleba kroimy w paski.

    Zupę nalewamy na talerze, posypujemy każdą porcje cebulką prażoną i serwujemy z pieczywem, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Piwo Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować