Zupa brukselkowa na piwie

0 (0 ocen)

Zupa szczególnie przypadnie do gustu amatorom ostrych i zdecydowanych smaków. Dodatek papryczki chilli "robi swoje". Piwo natomiast świetnie komponuje się z użytymi przyprawami - majerankiem i kminkiem.

Składniki:

  • 700 g brukselki
    3 średnie ziemniaki (łącznie 350g)
    1 duża marchewka (150g)
    1/2 dużego selera (200g)
    2 czerwone papryczki chilli
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki oleju
    100 g serka topionego kremowego (np. w formie serdelka)
    1 i 1/2 szklanki jasnego piwa
    6 szklanek bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 łyżeczki kminku całego
    2 łyżeczki majeranku suszonego
    do smaku: pieprz cytrynowy, cukier, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa brukselkowa na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa brukselkowa na piwie 1. Na rozgrzanym oleju zeszklić w całości czosnek i papryczki.
  • Zupa brukselkowa na piwie 2. Następnie wlać bulion i piwo, dodać brukselkę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz majeranek. Gotować 10 min.
  • Zupa brukselkowa na piwie 3. Po tym czasie dołożyć obrane i pokrojone na niezbyt duże cząstki ziemniaki, marchewkę oraz seler. Gotować do miękkości (ok. 10 min).
  • Zupa brukselkowa na piwie 4. Zupę zaciągnąć serkiem topionym, mieszając do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować